Ugrás a tartalomra

Egyre népszerűbb Balatonakali

2024. augusztus 08. csütörtök
Nőtt a gyerektáborozók és a vendéglátogatók száma is ebben az évben
Egyre népszerűbb Balatonakali

Nagyban zajlik a kerületi iskolák táboroztatása Budafok-Tétény balatonakali üdülőtáborában. Mint Zugmann Péter önkormányzati képviselőtől megtudtuk, idén több változás is történt a tábor életében, amióta a Klauzál Háztól az önkormányzati tulajdonú BTVR Kft. vette át az üdülésszervező feladatokat mint műszaki fenntartó.

– Január elsejétől a BTVR Kft. vette át a tábor teljes üzemeltetését a műszaki fenntartástól a szállás, illetve üdültetés szervezéséig – mondta el lapunknak a képviselő. Hozzátette: ez elég sok átírási feladattal járt, de úgy tűnik, megérte, mert egy kézben sokkal racionálisabban, költséghatékonyabban működtethető egy ekkora tábor. – Új konstrukciójú szerződést kötöttünk a konyhai céggel, ami a fenntartó, az önkormányzat számára anyagilag jóval előnyösebb, és sokkal rugalmasabban, az egész szezonra kiterjedően biztosít étkezést az üdülőinknek tavalyi árakon, a visszajelzések szerint nagyon jó minőségben – sorolta az előnyöket Zugmann Péter. Tájékoztatása szerint az üzemeltető idén a kétévente esedékes nagy tisztasági festést is elvégezte a teljes tábor területén. Mivel a tábor a 70-es, 80-as években épült, sokat kell fordítani az elavult infrastruktúrájának a javítására, cseréjére (a vízvezetékre, a csatornára, az elektromos hálózatra). Idén nagyon sok munka volt a kerttel is, a közel háromhektáros, ősfás területen nagy hagnsúlyt fektettek a faállomány megóvására. Kiemelten fontos a táborozó gyerekek biztonsága, emiatt alpinista tette rendbe a fákat. Ugyanakkor a kipusztuló fák pótlására nagy fásítási terveik is vannak. – A tábor működtetésében is új szemléletet képviselünk. Szezonális személyzet van a korábbi egész éves helyett, így hatékonyabb lett a kertgondozás, takarítás. Kevesebb külső segítségre szorulunk rá – ismertette a képviselő.

Az árakról szólva beszámolt arról is, hogy idén az infláció mértékével történt emelés után is kedvezőbb árai vannak a tábornak, mint a hasonló balatoni üdülőknek. Sőt, a kerületi lakcímkártyával rendelkezők számára növelték a kedvezmény mértékét, így most már 15 százalékos kedvezménnyel üdülhetnek a budafok-tétényiek a nem gyerektáborozásra használt, korszerű vendégházakban. – A célunk ezzel az volt, hogy noha a vendégházakat bárki lefoglalhatja, mégis a kerület lakóit részesítsük előnyben – jelezte Zugmann Péter. Elmondta azt is, bár a szezon még tart, de a jelenlegi foglalási adatok alapján a kerületi iskolai csoportok száma nőtt, amit a kisérő pedagógusok juttatásának növelésével is vonzóvá tettek. De harmincszázalékos növekedés van az egyéb csoportok létszámában is tavalyhoz képest. Eddig 628 főnyi „külsős”, osztálykiránduló, erdei táborozó és egyéb csoport érkezett a kerület balatonakali táborába. A családi vendégekre még nincs kimutatás, de júniustól folyamatosan telt házzal üzelmelnek a számukra bérelhető vendégházak.

(VH–H. GY.)